“Telebegeleiding biedt zekerheid in onzekere tijden”

Prof. dr. Hans-Peter Brunner-La Rocca

Professor dr. Hans-Peter Brunner-La Rocca is als cardioloog groot pleitbezorger van telebegeleiding bij hartfalen. Juist nu. “Kwetsbare patiënten dreigen nu geen zorg te krijgen”, waarschuwt hij. “Maar ook niet-coronapatiënten hebben in deze heftige tijd recht op goede zorg. Telebegeleiding kan ons in deze onzekere periode ondersteunen bij het geven van de zorg en zekerheid die zij verdienen.”

Lege poli’s in Limburg
De drukte in verband met corona valt voor ons nu nog wel mee. We zien op de poli’s vandaag de dag minder dan tien procent van de normale hoeveelheid patiënten (1 april 2020, red.). Alleen de écht acute hartfalenpatiënten komen naar het ziekenhuizen. Patiënten die al een afspraak gepland hadden staan, bellen we om hun klachten te inventariseren en zodoende in te schatten of het strikt noodzakelijk is dat ze langskomen op de hartfalenpoli. We weten niet hoe lang deze crisis gaat duren, maar mogelijk nog enkele maanden. Dat we gedurende al die tijd geen contact hebben met onze patiënten is geen optie, want hartfalenpatiënten zijn kwetsbaar. Daarom moeten we ervoor zorgen dat we hen zorg blijven verlenen.”

Versnellen
Het MUMC+ heeft al een aantal jaren ervaring met telebegeleiding. De afgelopen periode zetten ze al stappen om het aantal aansluitingen op te schalen. Dat je echter in een kort tijdsbestek heel vlot kunt versnellen, heeft het academische ziekenhuis in de afgelopen twee weken ervaren. Brunner–la Rocca: “De beslissing om het zorgaanbod anders in te richten heeft bij ons nog geen vijf minuten gekost. Wij als hartfalenteam hebben dat kunnen beslissen, zonder dat het werd voorgelegd aan bijvoorbeeld de Raad van Bestuur. Wat scheelde was dat wij al eerder over de opschaling van telebegeleiding aan het nadenken waren. En wat bijdroeg aan de snelheid is dat wij al geruime tijd met dezelfde leverancier voor begeleiding op afstand werkten.”

Installeren en aanmoedigen
Met ‘de leverancier’ doelt Brunner-La Rocca op de firma Sananet, die de applicatie in Maastricht levert.

>> Lees het hele artikel inclusief gouden tip op SmartHealth

One comment on ““Telebegeleiding biedt zekerheid in onzekere tijden”

Comments are closed.