Thuismeten

Ga je regelmatig naar het ziekenhuis? Voor controles zoals het meten van je bloeddruk, hartslag, zuurstof of andere waarden? Misschien is telebegeleiding dan iets voor jou. Bij telebegeleiding meet je zelf thuis je waarden. Deze informatie deel je met je arts of verpleegkundige. Telebegeleiding is handig voor mensen met bijvoorbeeld hartfalen, diabetes, IBD, COPD, kanker, de ziekte van Parkinson of MS.

Zo werkt telebegeleiding

Bij telebegeleiding begeleidt het ziekenhuis jou op afstand. Je meet thuis met speciale meetapparatuur een aantal belangrijke waarden. Hierdoor weet je precies hoe het met je gaat. Vaak houd je ook een dagboek bij, vul je vragenlijsten in en krijg je voorlichting over je ziekte. Als het nodig is, kunnen de arts of verpleegkundige de behandeling bijstellen.

De voordelen

  1. Je krijgt meer inzicht in je eigen gezondheid.
  2. Het geeft een veilig gevoel.
  3. Samen met je arts houd je je gezondheid goed in de gaten.
  4. Je hebt makkelijk contact met arts of verpleegkundige. Bijvoorbeeld via een app.
  5. Je hoeft minder vaak naar het ziekenhuis voor controle. Dat scheelt je tijd en reiskosten.

Hoe regel je telebegeleiding?

Wil je telebegeleiding? Vraag het aan je arts of verpleegkundige. Samen beslis je of telebegeleiding past bij jouw situatie.

Welke ziekenhuizen bieden telebegeleiding?

Meer dan 64% van alle ziekenhuizen in Nederland biedt al telebegeleiding.

Samen beslissen

Deze vragen helpen je bij het gesprek om te beslissen of telebegeleiding past in jouw situatie: 

  1. Bieden jullie telebegeleiding? 
  1. Wat zijn mijn mogelijkheden? 
  1. Past telebegeleiding bij mijn situatie? 

Biedt jouw ziekenhuis geen telebegeleiding aan?

Neem dan contact op met je zorgverzekeraar en vraag om zorgbemiddeling. Zij kunnen je mogelijk helpen bij het vinden van een ziekenhuis in je omgeving dat wel telebegeleiding aanbiedt.

Meer weten?

Wil je meer weten over telebegeleiding? Vraag informatie in het ziekenhuis of neem contact op met de patiëntenverenigingen.

“Telebegeleiding biedt waardevolle informatie over mijn gezondheid. Ook bespaart het mij kosten en energie. En het helpt mij vooral om wat luchtiger te kunnen leven.”

Meneer Aydin, 62 jaar.

“Thuis kan ik mijn ziekteverloop beter in de gaten houden en eerder aan de bel trekken. Dat helpt een ziekenhuisopname voorkomen.”

Mevrouw van Zanten, 77 jaar