Thuismeten

Ga je regelmatig naar het ziekenhuis voor controles zoals voor het meten van je bloeddruk, hartslag, zuurstof of andere waarden? Misschien is telebegeleiding dan iets voor jou. Bij telebegeleiding meet je zelf thuis je waarden en deze informatie deel je met je arts of verpleegkundige. Telebegeleiding kan handig zijn voor mensen die regelmatig naar het ziekenhuis gaan voor controles. Bijvoorbeeld bij hartfalen, diabetes, IBD, COPD, oncologie, parkinson of MS.

Zo werkt telebegeleiding

Bij telebegeleiding word je op afstand begeleid door het ziekenhuis. Je meet thuis met speciale meetapparatuur een aantal belangrijke waarden. Hierdoor weet je precies hoe het met je gaat. Vaak houd je ook een dagboek bij, vul je vragenlijsten in en krijg je voorlichting over je ziekte. Als het nodig is, kunnen de arts of verpleegkundige de behandeling bijstellen.

De voordelen

  1. Je krijgt meer inzicht in je eigen gezondheid.
  2. Het geeft een veilig gevoel.
  3. Samen met je arts houd je je gezondheid goed in de gaten.
  4. Je hebt laagdrempelig contact met arts of verpleegkundige, bijvoorbeeld via een app.
  5. Je hoeft minder vaak naar het ziekenhuis voor controle; dat scheelt je tijd en reiskosten.

Hoe regel je telebegeleiding?

Wil je telebegeleiding? Vraag het aan je arts of verpleegkundige. Samen beslis je of telebegeleiding bij je past. Telebegeleiding wordt nog niet door ieder ziekenhuis of bij iedere aandoening aangeboden.

Welke ziekenhuizen bieden telebegeleiding?

Meer dan de helft van de ziekenhuizen in Nederland biedt al telebegeleiding en dat aantal neemt toe. Met de keuzehulp van Harteraad en de Patiëntenfederatie Nederland kijk je waar in jouw omgeving in een ziekenhuis of centrum met aanbod voor telebegeleiding bij hartfalen. Ga naar de keuzehulp.

Samen beslissen

Praten over je gezondheid met een arts of verpleegkundige is soms spannend. En dan is de kans groot dat je iets vergeet te vragen. Deze vragen helpen je bij het gesprek om te beslissen of telebegeleiding iets voor jou is:

  1. Bieden jullie telebegeleiding?
  2. Wat zijn mijn mogelijkheden als het gaat om telebegeleiding?
  3. Past telebegeleiding bij mijn situatie?

Biedt jouw ziekenhuis geen telebegeleiding aan?

Neem dan contact op met je zorgverzekeraar en vraag om zorgbemiddeling. Zij kunnen je mogelijk helpen bij het vinden van een ziekenhuis in je omgeving die wel telebegeleiding aanbiedt.

Meer weten?

Wil je meer weten over telebegeleiding? Vraag informatie in het ziekenhuis of neem contact op met de patiëntenverenigingen. Ook op de Digitale Zorggids staat veel informatie over telebegeleiding.

“Telebegeleiding biedt waardevolle informatie en is kosten- en energiebesparend, maar het helpt mij vooral ook wat luchtiger te leven.”

Meneer Aydin, 62 jaar.

“Thuis kan ik mijn ziekteverloop beter in de gaten houden en eerder aan de bel trekken. Dat helpt een ziekenhuisopname voorkomen.”

Mevrouw van Zanten, 77 jaar