Het Vliegwiel zoekt patiënten die ervaring hebben met telebegeleiding

De opschaling van telebegeleiding versnelt als zorgaanbieders/zorgverleners, zorgverzekeraars, patiëntvertegenwoordigers en leveranciers zich gezamenlijk inzetten voor opschaling. Daarom is de input van patiënten voor ons heel erg waardevol en zijn wij voor twee projecten op zoek naar patiënten die ervaring hebben met telebegeleiding. Ben je zelf patiënt en vind je het leuk om deel te nemen aan een werkgroep of aan een interview? Of ben je zorgverlener en ken je patiënten die dat graag doen? Lees dan verder en mail ons!

Project 1: Deelnemers voor werkgroep patiëntondersteuning

Ongeveer 1 op de 5 volwassen Nederlanders heeft moeite met het gebruik van computer en internet. Ook is er een grote groep mensen die prima is staat is om een app te downloaden en vragenlijsten in te vullen over de eigen gezondheid. Maar zij vinden het bijvoorbeeld wel lastig om op basis van de app of vragenlijst in te schatten welke actie ze moeten ondernemen of dat zij contact moeten opnemen met een arts of verpleegkundige. Het Vliegwiel wil graag dat ook deze groepen mensen, met wat hulp, gebruik kunnen maken van de voordelen van telebegeleiding.

Er zijn al veel mooie voorbeelden van organisaties die patiënten hierbij ondersteunen, bijvoorbeeld door een digitale helpdesk, een balie in de hal van het ziekenhuis waar mensen letterlijk op weg geholpen worden in de digitale wereld, zorgverleners die patiënten helpen om een app te downloaden, of bibliotheken en buurthuizen waar workshops worden gegeven. De werkgroep patiëntondersteuning denkt na over dit soort vormen van ondersteuning en ontwikkelt ook praktische handvatten om telebegeleiding voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar te maken.

Wat betekent lid worden van de werkgroep patiëntondersteuning?

  • In de werkgroep patiëntondersteuning werk je samen met projectleiders uit ziekenhuizen en leveranciers van telebegeleiding. De werkgroep zal bestaan uit 10 tot12 leden. Samen maak je inzichtelijk tegen welke problemen patiënten aanlopen bij telebegeleidng en op welke manier zij hierbij geholpen kunnen worden. We vinden het belangrijk om van jou als patiënt te horen wat voor jou een goede manier is en waarom. Met jouw ervaring kun je de werkgroep helpen om handvatten te bieden aan ziekenhuizen die patiënten willen helpen om telebegeleiding te gebruiken.
  • Je hebt zelf als patiënt ervaring met telebegeleiding en vond het zelf in het begin misschien best lastig om de app of de apparatuur te gebruiken.
  • Je neemt deel aan 3 digitale werksessie van 2 uur. Deze werksessies worden gepland in de periode vanaf oktober tot in het eerste kwartaal in 2022. Daarnaast ben je nog ongeveer een uur per werksessie bezig om wat stukken te lezen, of vragen via mail of telefonisch te beantwoorden.
  • Voor deelname aan een werksessie ontvangt je een cadeaubon van € 100 of je mag dit bedrag schenken aan een goed doel naar keuze.

Meer weten?

Wil je meer weten over de werkgroep patiëntondersteuning of wil je deelnemen? Stuur dan een mail met je vragen of korte motivatie naar projectleider Talida Doedens, t.doedens@patientenfederatie.nl.

Project 2: Interviews voor project juridische uitdagingen bij telebegeleiding

Telebegeleiding brengt diverse juridische vraagstukken met zich mee. Niet alleen voor de betrokken dokters en verpleegkundigen, maar ook voor jou als patiënt. Bijvoorbeeld: Aan welke eisen moet apparatuur (zoals een bloeddrukmeter of glucosemeter) voldoen als je deze liever zelf aan wilt schaffen? Wie is verantwoordelijk voor schade aan de apparatuur die je in bruikleen krijgt? Wie is verantwoordelijk voor het goed invullen van gegevens in de app? Wat gebeurt er bij een storing? Wat gebeurt er met je gegevens? Stel dat de dokter of verpleegkundige je niet kan bereiken bij een afwijkende signaalwaarde? Wie is je eerste aanspreekpunt: je medisch specialist, je huisarts, een verpleegkundige of iemand anders?

Telefonisch (of beeldbel) interview: Jouw mening is waardevol voor ons!

In een werkgroep met medisch specialisten, verpleegkundigen, projectleiders, leveranciers van telebegeleiding en juristen zijn wij op zoek naar oplossingen voor deze juridische dilemma’s. Voor ons is het erg waardevol om te weten hoe patiënten aankijken tegen de verschillende dilemma’s. Daarom zijn we op zoek naar een aantal patiënten die we kunnen interviewen.

Wat betekent meewerken aan een interview?

  • Juridische kennis is niet noodzakelijk om deel te nemen aan een interview. Je hebt wel ervaring als patiënt met het gebruiken van telebegeleiding.
  • Wij maken een afspraak voor een interview op een moment dat voor jou goed uitkomt. Het interview duurt ongeveer 45 minuten en zal telefonisch of via beeldbellen plaatsvinden.
  • Het interview wordt niet opgenomen, maar de interviewer maakt wel aantekeningen. Uiteraard wordt alles wat je zegt vertrouwelijk behandeld en anoniem verwerkt.
  • Voor deelname aan een interview ontvang je een cadeaubon van € 50 of je mag dit bedrag schenken aan een goed doel naar keuze.

Meer weten?

Wil je meer weten? Of wil je je opgeven voor een interview? Stuur dan een mail naar projectleider Talida Doedens, t.doedens@patientenfederatie.nl.