Hartpatiënten hebben meer rust dankzij eigen metingen

Als hartpatiënt is het een geruststellend gevoel wanneer je gezondheid goed wordt gemonitord. Nog fijner is als je het helemaal zélf kunt. Zoals Frans Gulitz, die dagelijks de meetgegevens van zijn slimme weegschaal en bloeddrukmeter via zijn tablet doorstuurt naar Medisch Service Centrum NAAST in Varsseveld.

“Al bijna 15 jaar ben ik hartpatiënt. Ik onderging al een openhartoperatie toen zo’n ingreep nog in de kinderschoenen stond. Ik ben gedotterd en kreeg een ICD – een pacemaker die ook als defibrillator dienstdoet – ingebouwd. Bij een eventuele harttoestand geeft me die binnen een minuut een elektrische opdonder. Per dag slik ik 16 medicijnen; daar heb ik een dagtaak aan.

Tot voor kort had ik een hartfunctie van minder dan 30%. Wat inhield dat ik amper 20 meter kon lopen en dan weer even moest pauzeren om op adem te komen. Als je weet dat onze tuin 75 meter diep is, dan snap je dat het een hele exercitie is als ik mijn vrouw of zoon een handje wil helpen in de tuin. Het betekent dat ik 10 keer moet nadenken over hoe ik zaken aanpak. Gelukkig is er halverwege een terras met stoelen, zodat ik daar even kan bijkomen.”

Lees het complete bericht op de website van Menzis >