Cognicum College Tour: recht op digitale zorg?

In aflevering 1 van het tweede seizoen van de Cognicum Collegetour ging het gesprek over Keuzevrijheid van digitale zorg. Aan tafel zaten:

  • Georgette Fijneman, directeur van Zilveren Kruis
  • Maryse Spapens, directeur ThuisBeter, Albert Schweizer Ziekenhuis en
  • Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie Nederland)

Zij debatteerden over de vraag of digitale zorg een recht moet zijn voor iedere patiënt. Veldman pleit hier zeker voor, de digitale innovatie gaat haar niet snel genoeg. Wettelijk recht dwingt zorgaanbieders om digitale zorg aan te bieden en helpt patiënten erom te vragen. Ze stelt ook voor een deltaplan Hybride zorg te maken omdat de transformatie naar digitale zorg te groot om aan zorgaanbieders over te laten.

Het advies van Fijneman is een gezamenlijke ambitie of droom te beschrijven en dan pas later te bekijken hoe dat financieel voor elkaar komt. Zorgverzekeraars kunnen volgens haar bij deze innovatiekosten zeker helpen.

Maryse Spapens is het er helemaal mee eens, digitale zorg is gewoon zorg en dus normaal. Wel ziet ze dat andere organisatie van de zorg echt nodig is, dus het is soms lastiger dan je denkt. Bovendien zijn er geen prikkels van buitenaf: de patiënten komen toch wel naar het ziekenhuis.

De Vliegwielcoalitie herkent de problematiek en ondersteunt bij dat Slimme Organiseren voor telebegeleiding. Deze zorg op afstand biedt grote kansen voor patiëntvriendelijke zorg, efficiënte en effectieve. Bekijk de Toolkit Slim Organiseren of neem contact met ons op.

Kijk de aflevering terug