Keuzehulp à la Vliegwiel

Online keuzehulpen ondersteunen patiënten en zorgverleners bij Samen Beslissen. Het Vliegwiel voor digitale innovatie in de zorg stimuleert de ontwikkeling van deze keuzehulpen. Daarbij pleit het Vliegwiel voor draagvlak van de keuzehulp door de relevante wetenschappelijke vereniging van medisch specialisten en patiëntenorganisatie.

Een mooi voorbeeld daarvan is de nieuwe keuzehulp voor mannen met plasklachten. Deze BPH keuzehulp is speciaal gemaakt voor mannen die plasklachten hebben door een goedaardige prostaatvergroting. Hij is ontwikkeld door de wetenschappelijke vereniging van urologen NVU in samenwerking met ZorgKeuzeLab. De patiëntenorganisatie Bekkenbodem4all ondersteunt deze keuzehulp ook.

Uit recent wetenschappelijk onderzoek, onlangs gepubliceerd in de BJUI, blijkt dat de BPH keuzehulp het keuzeproces verbetert. Patiënten maken beter geïnformeerd een keuze, die meer overeenkomt met hun persoonlijke voorkeuren. Ook leidt het gebruik van de keuzehulp bij patiënten die nog geen medicatie gebruiken, tot conservatievere behandelkeuzes.

De aanpak volgens het Vliegwiel staat in de kwaliteitscriteria, die in 2018 de samen met het veld zijn opgesteld. Hiermee wil het Vliegwiel andere initiatiefnemers ertoe aanzetten om keuzehulpen te ontwikkelen in samenspraak met de wetenschappelijke vereniging en de patiëntenvereniging. Meer informatie: zie factsheet Keuzehulpen>