Beeldbellen

Voor kleine zorgvragen of een persoonlijk gesprek hoef je niet altijd naar je arts, verpleegkundige of andere zorgverlener toe. Via beeldbellen kun je eenvoudig en veilig persoonlijk contact hebben met je zorgverlener op afstand. Je hoeft hiervoor niet naar het ziekenhuis toe maar je kunt in gesprek gaan vanuit je eigen huis.

Zo werkt beeldbellen

Via je mobiele telefoon of tablet kun je beeldbellen met je eigen arts of andere zorgverlener. Dit kan bijvoorbeeld via een beveiligde App. Via deze beeldverbinding kun je in gesprek gaan met je zorgverlener waarbij je elkaar kunt horen en zien. Je zorgverlener kan je hiervoor uitnodigen. Vaak is beeldbellen een aanvulling op de zorg die je al gewend bent of vervangt het een afspraak op de polikliniek.

De voordelen van beeldbellen

  • Je hebt laagdrempelig contact met je arts of verpleegkundige via een beveiligde verbinding.
  • Je kunt in gesprek gaan vanuit je eigen huis of vanaf je werk, dat scheelt je tijd en reiskosten naar het ziekenhuis.
  • Je hoort en ziet elkaar waardoor het gesprek toch heel persoonlijk voelt.

Hoe regel je beeldbellen?

Wil je beeldbellen met je zorgverlener? Vraag het aan je arts of verpleegkundige. Samen beslis je of beeldbellen past bij jouw zorgvraag, situatie en of het bijvoorbeeld een gesprek op de polikliniek kan vervangen. Beeldbellen wordt nog niet door ieder ziekenhuis of bij iedere aandoening of zorgvraag aangeboden.

Welke ziekenhuizen bieden beeldbellen aan?

Veel ziekenhuizen in Nederland bieden beeldbellen als mogelijkheid aan en dat aantal neemt toe. Ziekenhuizen maken hierbij gebruik van een beveiligde verbinding. Op de website van Digitale Zorggids kun je veel aanvullende informatie vinden.

Samen beslissen

Praten over je gezondheid met een arts of verpleegkundige is soms spannend. En dan is de kans groot dat je iets vergeet te vragen. Deze vragen helpen je bij het gesprek om te beslissen of beeldbellen iets voor jou is:

  • Bieden jullie beeldbellen aan?
  • Hoe en wanneer kan ik beeldbellen?
  • Past beeldbellen bij mijn situatie?

Biedt jouw ziekenhuis geen beeldbellen aan?

Neem dan contact op met je arts of verpleegkundige om te kijken of jullie het samen kunnen oppakken.

Meer weten?

Wil je meer weten over beeldbellen? Je ziekenhuis in de buurt beschikt meestal over een informatiepunt waar je je vragen kunt stellen. 

“Over beeldbellen met mijn dokter heb ik nog nooit nagedacht. Misschien is het wel handig bij een vervolgafspraak. Dan is het onderzoek misschien al gedaan en gaat het om nabespreken. Dan is het wel prettig iemand te zien op het beeldscherm. Net zoals ik dat zakelijk doe via Zoom of Teams. Ik ga er eens naar vragen.”

Meneer Kuipers, 52 jaar

“Aan beeldbellen dacht ik niet meteen maar ik vind het wel heel persoonlijk en handig. Zeker als je niet vlakbij een ziekenhuis woont”.

Mevrouw Tan, 68 jaar